Parakkikoulu (oppikoulu)
Laukaan ensimmäinen oppikoulu aloitti toimintansa Haarlan selluloosatehtaan entisessä työmaaruokalassa. Oppikoulu toimi tässä "parakiksi" kutsutussa rakennuksessa neljä ensimmäistä vuottaan. Kunnan tuen puuttuessa Lievestuoreella perustettiin kannatusyhdistys, joka perusti yksityisen 5-luokkaisen oppikoulun vuonna 1948. Ensimmäisenä vuonna kouluun pyrki 120 oppilasta joista sisään otettiin 31 tyttöä ja 9 poikaa.
Lisätietoa asiasta löytyy mm. kirjasta Valoja Lievestuoreen rannoilla.
"Siirtoväki ja Varikon melkoinen henkilökunta lisäsivät ratkaisevasti paikkakunnan asukasmäärää sodan jälkeen. Kun kouluikäisiä lapsia kertyi runsaasti, aloin tiedustella - etenkin 1935-40 syntyneiden vanhemmilta - koulun tarpeellisuutta. Kiinnostus osoittautuikin yllättävän suureksi. Kun meillä myymälänhoitaja Antti Salorannan kanssa oli aloitus ikäiset tyttäret, alkoi hänen kanssaan kiinteä yhteistyö koulun perustamiseksi. Hän hoiti osaltaan hyvinkin laajan kirjallisen puolen. Kolmantena auttoi tehtaalta varatuomari Olavi Pyhälä.
Tehtaan Seuratalon alapuolella oli rakennusmiehille rakennettu kookas asuinparakki. Pyhälä lupa- si, että tehdas kunnostaisi sen koulun tarpeisiin. Saatiinpa hieman kalustoakin ja siivooja sekä lumitöistä huolehtiva "vahtimestari". Huomattavin työ oli kookkaiden tiiliuunien lämmitys.
Eräs koulun perustamisen lähtökohta oli, että pidin Asevarikko 2:n eronnutta päällikköä majuri Henrik Salosta kuin itsestään sopivaksi sen rehtoriksi. Tunsin hänet asiallisen luontevaksi, ihmisläheiseksi ja hänen poikkeuksellisen kielitaitonsa. Hän suostuikin tehtävään. Seuraavana tehtävänä olikin kannatusyhdistyksen perustaminen ja se valitsi johtokunnan. Keväällä pidettiin koulun oppilaiden pääsytutkinto. Siitä kehittyikin melkoinen yllätys, kun pyrkijöitä ilmaantui yli 120. Yksimielisesti oli sitä ennen tehty periaatepäätös, että koulu on oman kylän ja naapuripitäjien lähikylien lapsille tarkoitettu. Kun sitten kymmenet lievestuoreelaiset eivät mahtuneet alkavalle luokalle, huomauttivat useiden näiden vanhemmat, etteikö tämän pitänyt olla paikkakuntalaisten koulu. Tyytyivät sentään asialliseen selitykseen."
Näin koulun perustamista kuvaili Ensio Sihvonen kirjassa Valoja Lievestuoreen rannoilla